Raskausmaha ja arvet

Pikkuneidin syntymästä on jo kohta yhdeksän kuukautta aikaa ja olen jo ikuisuuden lupaillut postausta aiheesta raskausarvet. Samaan syssyyn siis sekä arpien kehittymistä ja jälkikorjailua käsittelevää pohdintaa.

Minulle tuli teini-iässä paljon näkyviä raskausarpia lantioon, reisiin ja rintoihin. Osasin siis odottaa niitä myös raskauden aikana. Raskauden myötä tulleissa arvissa ei ole mitään hävettävää, mutta ajattelin että voin silti yrittää minkä verran niitä pystyisi ennaltaehkäisemään. Noh, voin nyt kertoa että ei niiden tuloa pysty estämään.

Aloitin öljyämään vatsaa ja rintoja heti plussaamisesta lähtien Mádaran Sculpturing Oililla (25€ / 200 ml) kerran päivässä. Noin raskausviikolla 17 bongasin ensimmäisen haalean raskausarven alavatsastani ja silloin tihensin öljyämisen kahteen kertaan päivässä. Käytin sekä tuota Mádaran öljyä että Bio-Oilia (n. 20€ / 125 ml). Bio-Oil tuntui jättävän iholle suojaavamman kalvon ja jotenkin koin sen tehokkaammaksi. Mádaran pullon suu on myös ärsyttävän sotkeva mutta itse öljy on miellyttävää ja hyväntuoksuista. Rutiiniksi muodostui että hitaammin imeytyvää Mádaraa illalla ja Bio-Oilia aamulla.

Raskausviikko 20:n kohdalla arpia tuli muutama lisää navan viereen. Ne olivat vaaleahkoja ja rauhallisen oloisia. Samaan aikaan bongasin erittäin järkyttyneenä raskausarven häpykummultani. Siis joo, ei tullut minullakaan mieleen että sinnekin voisi tulla! Enkä tietenkään ollut öljynnyt kuin mahaa ja rintoja. Häpykummun arpi olikin punainen ja syvä, ihan eri luokkaa kuin mahan arvet. Mieleeni tuli heti että tuoltako mahankin arvet olisivat näyttäneet jos en olisi öljyillyt ihoa ahkerasti. Myös siihen mahan ”juuren” taitokseen tulevat arvet olivat jotenkin tosi herkän ja kipuilevan oloisia varsinkin loppuvaiheella.

Raskausviikkoon 30 mennessä vatsani oli aivan täynnä punaisia arpia. Öljysin ihoa orjallisesti aamuin illoin. Arvet alkoivat kutista vasta raskauden aivan viimeisillä metreillä, ja luulen että ihon huolellinen kosteuttaminen vaikutti asiaan. Olen kuullut hurjiakin tarinoita siitä kuinka vatsanahka tuntuu aivan repeytyneeltä.

Raskauden loppuvaiheessa sain PR-toimistosta testattavakseni Lieracin Phytolastil-sarjan tuotteita. Lieracin akneihon tuotteet toivat silminnähtäviä tuloksia, ja ajattelin että jos joku merkki pystyy arpi-iholle jotain tekemään niin se on Lierac. Tuubiin pakattu Phytolastil Gel (n. 25€ / 200ml) on arpia ennaltaehkäisevä geeli, ja sain sen käyttööni kun arvet olivat jo tulleet. Sen tehoa on siis mahdoton arvioida. Geelimäinen koostumus tuntui öljyyn tottuneelta alkuun vähän tahmaiselta ja sitä piti annostella varovasti. Phytolastil Soluté-arpiseerumi (n. 31 € / 75 ml) on sitten jo tulleille arville, ja sen otin käyttöön neljä kuukautta synnytyksestä. Vauvan ensikuukausina ei paljon vartalon rasvaamista ehtinyt ajatellakaan, hyvä että hiukset ehti pesemään.

Seerumia suositellaan käytettävän aamuin illoin ja vähintään kahdeksan viikon ajan. Kesäreissuille en seerumia mukaan kantanut mutta kotona ollessa käytin sitä tunnollisesti. Testijakso kesti kolmen pullollisen verran eli yli tuon suositellun ajan. Arpiseerumi oli sitten jo geeliä paljon miellyttävämpää käyttää, seerumi imeytyi ihoon tosi nopsaan ja tuoksui kivalta. Otin rupuisesta vatsanahkastani kuvat testijakson aluksi ja lopuksi. Toki tuossa kului aikaakin useita kuukausia, ja jo aikakin haalentaa arpia. Oma mututuntumani oli että arvet olisivat vaalenneet ja uurteet hiukan tasoittuneet. Kuvia vertailemalla en kuitenkaan mitään älyttömän suurta eroa huomannut, eli suurin asia mikä oli muuttunut oli oma suhtautumiseni ihoni ulkonäköön. Arvet ovat osa minua, ja ne kertovat rujoudessaan kaunista tarinaa upean tyttäremme tulosta maailmaan. Tiikeriäidin raidat.

Summa summarum. Jos ihotyyppi on arpeutuvaa sorttia, ei raskausarpien tuloa todennäköisesti pysty estämään. Olen kuullut paljon tarinoita siitä että ”hei, mä käytin kookosöljyä/Biothermin rasvaa/sheavoita/whatever ja mulle ei tullut yhtään arpia, se on siis parasta!” Great, hieno juttu, mutta se ei kyllä ollut tämän käytettävän tuotteen ansiota vaan ihotyypistä kiinni. Ihoa kannattaa ehdottomasti hoitaa ja kosteuttaa, mutta kyllä ne arvet tulevat jos ovat tullakseen. Sori, oliko vähän antikliimaksi? 😀

Aika kalliiksi tälläinen raskausmahan ihon hoivaus kyllä myös tulee. Pinta-alaa riittää ja kun käyttää pitäisi kaksi kertaa päivässä niin isompikin puteli hupenee alle kuukaudessa, puhumattakaan pienestä arpiseerumista.

Aion hoitaa arpialueita edelleen öljyillä ja tuhdeilla voiteilla, mutta ei siitä mitään bikinimallin mahaa enää saada. Eikä tarvitsekaan saada!

Lieracin tuotteet ja yksi pullo Bio-Oilia saatu blogin kautta.

Seuraa blogia – Bloglovin – Facebook – Instagram

11 thoughts on “Raskausmaha ja arvet

 1. Oon myös ymmärtänyt että raskausarpien saaminen on periytyvää, sanotaan että jos äitisi on niitä saanut, niin todennäköisesti sinäkin saat. Itse olin ”onnekas” enkä saanut ensimmäistäkään arpea – eikä niitä ole äidilläkään viiden raskauden jäljiltä. Mutta sitten taas raskauden ja ekan vauvavuoden jälkeen suhtautuminen ja arvostus omaan kehoon on muuttunut niin paljon että arvet kantaisin varmasti ylpeänä <3

  1. Voihan sekin pitää paikkansa ainakin jossain määrin. Usein ihotyypitkin saattavat olla samanlaisia? Olette äitinne kanssa tosiaan onnekkaita 🙂 Ja totta, raskaus kyllä pistää prioriteetteja ja oman kehon arvostusta uusiksi! <3

 2. Mulla lienee myös helposti arpeutuva ihotyyppi. Vaikkei minulla ole missään vaiheessa ollut kasvupyrähdystä pituus- tai leveyssuunnassa, jäi teini-iästä muistoksi mojovat arvet etenkin reisiin ja rintoihin. Saa nähdä, millainen tikru täältä kuoriutuu, jos meidän lapsihaaveet joskos täyttyvät 😀 Madaran öljy on muuten aivan ihana!

  1. Jep, voi olla että arpia tulee silloinkin sitten. Mutta hyvästä syystä ne siihen tulevat <3

 3. Mulla on takana kaksi raskautta kahden vuoden aikana ja molemmissa olen saanut raskausarpia jokapäiväisestä öljyämisestä huolimatta. Että on todellakin kiinni ihan omasta ihotyypistä ne arvet, toki ihosta huolehtiminen kannattaa siltikin. Ja ei ne arvet minua haittaa, ne on enemmänkin semmoisia ”taisteluarpeja”, joista olen vain ylpeä. 🙂

 4. Mulle ei, ihme kylla, tullut raskauden aikana raskausarpia, vaikka ennestaan niita kylla loytyy ihan reippaasti ihan pelkan lihomisen aiheuttamina. Ei siis olisi enaa tuntunut missaan muutama lisaarpi, enka edes rasvaillut kovin ahkerasti. Ihme juttu. Nyt toinen ”kierros” menossa, katsotaan miten kay talla kertaa!

 5. Samalla linjalla meen eli mun mielestä raskausarpia ei voi estää 😯 Rasvaukset eivät kuitenkaan koskaan ole turhaa, iho tykkää kun siitä huolehtii ❤️ Mulla ei myöskään tullut ainoassa raskaudessani arpia muualle kuin ”alapäähän”, joten et ole yksin 🤣 Nyt kun paino on jo vakio (synnytyksestä 7 vuotta!! 😂 😂 😂) niin eihän se alapää oo enää herkun näkönen ja eikä palaudu-ehkä plastiikkakirurgisesti kyllä 🗡️🤕👩‍⚕️👏😯

  1. Kyllä, ihonhoito ei kyllä koskaan ihan haaskuuseen mene 🙂

 6. Mulle on kanssa ilmestynyt mojovat arpiläntit pakaroiden ja yläreisien seudulle – raskauden aikana paino on noussut +20kg, joten eipä rasvailu siihen ole auttanut kun kroppa leviää 😀 Äidillä ei raskausarpia ole tullut, joten luulen että liittyy nimeonomaan tuohon hurjaan painonnousuun… En ole mitään erityisjuttuja ostanut, vaan kropparasvalla ja varastosta löytyneillä manteliöljyllä on menty. Rasvailu on varmaan kuitenkin auttanut siihen, ettei ole mitään kutinaa ollut, joten jatkan samaa hoitoa mutta manteliöljyn loputtua otan auringonkukkaöljyn käyttöön (halvempaa ja onhan siinä e-vitamiiniakin 😉 )

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *