Raskausajan pukeutumiseni

Kasvava maha asettaa tiettyjä rajoitteita pukeutumiselle, mutta itselleni oli tosi tärkeää pukeutua oman tyylini mukaisesti koko ajan. En osaa olla ollenkaan jos päällä on jotain minkä itse koen epäsopivaksi tai jos vaate on epämukava. Alunperin minulla oli naiivi ajatus että en juurikaan hankkisi äitiysvaatteita ja että pärjäilisin jotenkin omilla vaatteillani, olenhan mekkojen suosija. Hah, kylläpä se naurattaa nyt!

Heti kun vatsa pullahti kunnolla esiin siinä raskausviikon 17 paikkeilla, minulle valkeni että kaupoille on lähdettävä. Alushousut ja sukkahousut rullautuivat mahan alle, ja se oli paitsi epämukavaa, ei se myöskään näyttänyt hyvältä. Jatkuva vaatteiden kiskominen ja nykiminen alkoi kyllästyttää hyvin nopeasti. Ostelen vaatteita tosi maltillisesti joten oli kivaakin päästä kunnolla shoppailemaan hyvällä omallatunnolla.

Tämä Espritin mekko meni aika pitkään tulppaanimaisen alaosansa ansiosta
Tämä Espritin mekko meni aika pitkään tulppaanimaisen alaosansa ansiosta

Kerron nyt millaisia oivalluksia itse koin raskausajan pukeutumisen suhteen, ja näette myös runsaasti asukuvia. Nämä ovat suurimmaksi osaksi Instagramissa jo nähtyjä peiliselfieitä, minulla ei ole aikaa eikä mahdollisuutta lähteä ottamaan mitään varsinaisia asukuvia eikä niissä onnistuminen ole muutenkaan erityisen helppoa. Hatunnosto vaan Nelliinalle ja kumppaneille! Postaukseni tarkoituksena on mahdollisesti olla avuksi jollekin ensiodottajalle joka pohtii näitä pukeutumisasioita myös. Ja kivahan asuja on aina katsella! Postauksessa nähdään suurin osa hankkimistani odotusajan vaatteista.

Ensimmäinen ostamani äitiysvaate oli tämä Boobin mekko. Jouduin perustelemaan suht arvokkaan mutta alennuksessa olleen mekon ostamista itselleni kovasti. Jotenkin mielen perukoilla oli ajatus että raskausajan vaatteet ovat tuhlausta ja turhuutta, niiden käyttöikähän on ”niin lyhyt”. Sittemmin olen muuttanut ajatteluani, raskaus kun kestää aika kauan ja toiveissa olisi olla joskus raskaana vielä uudelleenkin.

Ostaessani Boob-mekon huhtikuussa, maha oli vielä tosi pieni ja huomaamaton ja mekko istui niinkin tosi nätisti. Tämä pantterikuvioinen Boobin mekko on ollut ehdottomasti raskausajan lempivaatteeni. Se ei ole nyppääntynyt lainkaan ja on tuntunut ja näyttänyt hyvältä vielä raskauden viimeisille metreille asti. Materiaali on 95% lyocellia ja 5% elastaania.

boob_design_dress_
39+2

Boobin vaatteet ovat siitä mainioita, että ne on tehty sopimaan sekä raskaus- että imetysaikaan. Niissä on siis useimmiten jonkinlainen imettämistä helpottava luukku. Sen näkee nyt hyvin rintojen alla, mutta mahan ollessa pieni sitä ei juurikaan huomannut. Minulla on toinenkin mekko Boobilta, ja se on samanmallinen tuon imetysaukon suhteen. Materiaali on 95% puuvillaa ja 5% elastaania. Tästä olen sitten saanut poistaa nyppyjä kainaloista jo jokusen viikon käytön jälkeen. Mekko ei myöskään ole yhtä joustava kuin tuo lyocellia oleva, nyt loppuvaiheessa kun vatsa on aivan valtava tämä ei ole yhtä mukava päällä kuin venyvämpi.

32+0
32+0

Molemmat Boob-mekot olen ostanut Kampin Bebes-liikkeestä. Hintaa näillä on keskimäärin noin 80€ eli mielestäni arvokkaita. Sitä suuremmalla syyllä on tärkeää että mekkoa voi käyttää myös raskausajan jälkeen.

boob_double_function

Olen ylipäätäänkin huomannut pitäväni enemmän myötäilevistä odotusvaatteista. Levenevällä helmalla varustetut mekot ja hameet saavat mahan näyttämään vielä tavallista isommalta.

Ostin myös kesällä muutaman mekon Nansolta. Nämä ovat siis aivan tavallista mallistoa, mutta Nanson leikkaukset ovat näemmä väljempiä vyötäröltä joten nämä toimivat raskausaikanakin tosi kivasti. Lahdessa on Launeen Prisman yhteydessä Nanson liike jossa on myös näytekappaleita myynnissä.

Nanson Silmu-mekko rv 23
Nanson Silmu-mekko rv 23

Silmu-maksimekko oli pitkän etsimisen tulos. Ja mikä pettymys, se lyhenee pesussa reilusti! Olin iloinen kun kerrankin löytyi kivannäköinen maksimekko joka on oikean pituinen, niin eikös pesussa lähtenyt monta senttiä. Kävin palauttamassa mekon ja sain uuden tilalle sekä ohjeistuksen venyttää mekkoa märkänä. Olen tätä uutta versiota nyt pessyt kolmesti ja venyttänyt kuin lakanoita konsanaan, niin kyllä vaan lyhenee. Ärsyttävää!

nanso_dress
Nanson mekko rv 30+2

Tässä Nanson mekossa on kätevä kietaisukaula-aukko joka helpottaa imettämistäkin. Sen verran väljä vyötärö ettei tuo kiristänyt mahan kohdalta ollenkaan.

Yksi lempparimekoistani oli Ripe Maternity-merkkinen pallomekko. Ostin sen raskauden puolivälissä Kampin Bebesistä ja mekko osoittautui tosi monikäyttöiseksi.

ripe_materinity_dress

Tässä ei ole mitään imetysluukkuja joten pohdin kalliin (90€) mekon ostoa hetken. Lopulta en voinut vastustaa ja kävin ostamassa sen. Mekkoa olen käyttänyt niin töissä kuin juhlissakin. Harmi että sen laatu ei lopulta aivan vastannut odotuksia, ja kangas alkoi nyppyyntymään aika nopeasti. Mielestäni tämän hintainen vaate ei saa kulahtaa muutamassa kuukaudessa, ja kävin kysäisemässä asiasta myyneessä liikkeessä. He suhtautuivat reklamaatiooni hyvin ja sain vaihtaa mekon toiseen. Harmitti kyllä jättää mekko sinne mutta en huonokuntoisessakaan halua kulkea. Saatte kyllä varsinaisen valittajan kuvan minusta nyt, mutta jos maksan laatutuotteesta, myös odotan laatua.

ripe_materinity_dress__
Häihin menossa, rv 30+3

Myös edullisesti voi hankkia raskausajan vaatetta. Ostin H&M:n 20€ maksaneen harmaan äitiysmekon raskauden puolivälissä ja se on niin supervenyvä että tiesin sen sopivan loppuun asti. Yhden pienen reiän olen mekosta parsinut, kissan kynnestä tainnut tulla. Nopeastihan tuo nyppääntyi mutta 20€ hintaisen vaatteen kohdalla se ei ole yllättävää.

hm_mama_dress

Myös Mamaliciousilla on kivoja ja edullisia äitiysvaatteita. Tätä pinkinsävyistä mekkoa tykkäsin käyttää tosi paljon kesäaikaan ja se sopi hyvin töihinkin. Samaa kuosia ostin myös raskausajan topin. Olen ostanut ne Lahden Karisman Name It:istä.

mamalicious_dress

Raskausajan aluspukeutumiseen en halunnut laittaa kovinkaan paljoa rahaa. Äitiysliikkeistähän saa alushousuja ja sukkahousuja, mutta niiden hinnat ovat tosi korkeat. H&M:llä, KappAhlissa ja Lindexillä on pieni määrä äitiysvaatteita, ja valikoima tuntui vaihtelevan runsaasti myymälöiden välillä.

Raskausaikani lempialushousut olivat ehdottomasti KappAhlin tuplapakkauksessa myytävät Motherline-sarjan alushousut.

kappahl_maternity_underwear

Ne ovat aivan karsean näköiset, tulee vaipat mieleen, mutta toi hitto miten mukavat päällä! Vyötärö nousee siis mahan yli eikä paina taikka purista mistään. Tai nousi suurimman osan raskausaikaa, nyt loppuvaiheessa tuo ulottui mahan puoliväliin. Pakkauksessa tulee mustat ja valkoiset alkkarit ja hintaa on 14,99€. Valkoisista en niin olisi välittänyt koska suurin osa pyykistämme on mustaa, mutta tässä ei päässyt nyt valitsemaan. Alkkarit saa myös pestä 60 asteessa mikä tuntuu olevan aikuisten vaatteiden pesuohjeissa harvinaista.

Nämä eivät kyllä koskaan päässeet kauaa kaapissa makaamaan pesujen välillä. Ostin Kanadasta yhdestä äitiysliikkeestä alkkarit jotka jäävät mahan alle. Etuosa on siis normaalia matalampi. Tätä designia tuntuu olevan eniten tarjolla, ja en niin lämmennyt sen mallisille alkkareille. Kokeilemallahan se selviää mikä on itselle mieluisin.

hm_mama_tights

Mekkonaisena käytän päivittäin sukkahousuja. Minusta tuli H&M:n vakioasiakas kun bongasin Hennesin valikoimista edulliset äitiyssukkahousut. Tuplapakkaus perusmustia peittäviä 40 denierin sukkahousuja maksaa 5,99€ ja ihonväriset 20 denierin sukkikset saman verran. Harmi ettei ohuita mustia ollut, niitä olisin kaivannut monet kerrat. Hokasin muuten vasta jossain vaiheessa että pakkauksen päällä olevassa kuvassa sukkiksien tuplasaumat ovat edessä. Olin vanhasta tottumuksesta pukenut tuplasauman taakse. Joissain asuissa saumat näkyivät sitten läpi ollessaan keskellä mahakumpua joten toki se on kivempi että ne menevät mahan sivuilla. Mutta kumminkin päin pystyi käyttämään, sen huomasin. Sukkahousuiksi nämä olivat vieläpä ihan kelpo laatua, kestivät useammankin käytön ja pesun 40 asteessa.

Rintsikkaostoksille en alkuraskaudesta joutunut vaikka rinnat kasvoivatkin. Olen jo pitkään käyttänyt kaarituettomia toppimaisia rintsikoita ja niiden kanssa ei koko ole ihan niin kriittinen. Imetysliivit kannattaa kuulemma ostaa noin kuukautta ennen laskettua aikaa, ja ostaa muutamat vähän reilumman kokoisetkin maidon nousua ajatellen. Näitä imetysliivejä näkyy olevan ketjuliikkeissä aika hyvin joten onneksi ei tarvitse liikaa tuhlata niihin.

Kävin ostamassa raskausviikolla 38 Lindexistä nämä kietaisumalliset imetysrintsikat mutta niiden olkaimet valuvat joten joudun vielä myöhemmin uudelleen rintsikkakaupoille. Sitten maidon noustuahan sen näkee että millaiset tarvitaan. Pääseepähän alkuun.

lindex_nursing_bra

Kesällä mahan kanssa pukeutuminen oli aika iisiä, mutta ilmojen kylmetessä tuli haasteita. Ensinnäkin jo se, että maha on tiellä pukiessa oli rasittavaa, ja vaatekerroksien päälle äheltäminen oli hidasta. Toivoin lämmintä syksyä koska minulla ei ollut aikomusta hankkia raskaustakkia.

rv39_takit

Normaali arkikäytössä mahan vilkkuminen takkien välistä ei ole haitannut, mutta ulkoillessa olen saanut loppuviikoilla turvautua mieheni ulkoilutakkiin. Jouduin siis siinä asiassa syömään sanani siitä etten miehen vaatteita alkaisi käyttää! No okei, kotona käytän kyllä miehen huppareita ja löllöverkkareita…

mahateline
Kissat tykkäävät kiivetä mahan päälle makoilemaan 😀

Siinäpä katsausta kasvavan mahan maailmaan ja myös vaatekaappini sisältöön. Pukeutuminen raskausaikana on ollut siitäkin mukavan helppoa koska valinnanvaraa on ollut aika vähän niin eipä mene aikaa miettimiseen. Kiva se on kuitenkin päästä oman vaatekaapin ääreen taas laajentamaan repertuaaria, vaikka en kyllä oleta mahan katoavan ihan hetkessä.

Kivoja mammavaatteita muuten löytää netistä mm. Asokselta, Mamaliciousilta, Zalandolta ja Bebesiltä.

Seuraa blogia – Bloglovin – Facebook – Instagram

10 thoughts on “Raskausajan pukeutumiseni

 1. Sulla on kyllä ollut just omannäköinen raskausaika, tosi hienoja mekkoja olen instasta ihaillut! 🙂 Ja samaa mieltä, jos mekosta maksaa 80€, on sen kestettävä käyttöä pitkään ja materiaalin oltava priimaa.

  Mä kitkuttelin vikan raskauden ostamalla vaan yhdet äitiysfarkut, muuten käytin tavallisia vaatteita ja alusvaatteita. Loppuvaiheessa vähän hermoja kiristi, mutta sitten ei enää ollut järkeä ostaa uutta kun käyttäaika olisi oikeasti jäänyt lyhyeksi. Eli ajoissa kannatyaa olla suosiolla liikkeellä! 🙂 Mulla on töissä työvaatteet erikseen, eli se helpotti kun niitä ei tarvinnut miettiä. Muuten vedin tavallisilla housuilla loppuvaiheessa ponnariviritelmien avulla ja käytin venyviä perustrikootoppeja ja neuletakkeja. Varsinaiset imetysliivit ostin muuten vaan yöksi kun en kivoja ole oikein tähän päivään mennessä löytänyt, päivällä käytin ihan tavallisia, mutta olkaimettomiksi taipuvia rintsikoita, joista saa edestä sen olkaimen irrotettua. Ne on nimittäin myös tavallisia (ja etenkin imetysliivejä jotka usein on ikävän lörppöjä) tukevampia, kun on tarkoitettu että voi käyttää myös ilman olkainten tuomaa lisätukea. Pro-vinkki! ;D

  1. Siis ehdottomasti, jos raskausajan vaatetta aikoo ostaa se kannattaa tehdä heti kun maha tulee esiin. Tosin, itse ostin just tässä loppumetreillä vielä raskausajan urheilutrikoot kun alessa tuli vastaan… Mä olen itse asiassa miettinyt että irrotettavilla olkaimilla olevat rintsikat käy varmaan myös, mut ehkä niiden räpeltäminen on julkisella paikalla vaan hankalampaa kuin näiden mis on klipsit. Mut tuo lisää vaihtoehtoja ehdottomasti! 🙂 Mahtava pro-vinkki!

   1. Siitä on vaikeemmat jos se olkain sattuu karkamaan jonnekin eikä löydykään jos tarvitsee, heh.

    Sen unohdinkin sanoa, että mulla oli vanhastaan yksi imetystoppi, mutta muuten vedin sellaisella diy-versiolla että alle perustrikootoppi jonka kaula-aukkoa voi surutta venyttää, ja päälle toinen t-paita, toppi tai neule, sitten kun sen ylemmän helman nostaa ylös niin siihen muodostuu sellainen sopiva aukko, ja ylemmän paidan saa hyvin näkösuojaksi halutessaan. Vaikea selittää, toivottavasti tästä tajusi jotain! :’D

 2. Ihanasti olet pukeutunut myös raskausaikana! Musta sulla on muutenkin niin kiva tyyli että voisit sitäkin puolta Tuoda blogiin enemmän 😉

  Oon samaa mieltä että jos 80€ laittaa vaatteeseen, täytyy sen jotakin kestää. Itse Ostin Vero modan satasen arvoisen syystakin noin viisi vuotta sitten ja se on vieläkin käytössä!

  Hanna
  http://www.hannamariav.com

  1. Kiitti! On sitä joskus aiemminkin pyydetty että postasin asuista mut koen ton kuvaamisen niin haastavaksi.. nää kännykkäselfiet ku ei ihan kovin pro ole 🙂

 3. Olen kans ihastellut sun raskausajan tyyliä. Nykyään on tosi kivoja äitiysvaatteita toisin kuin 20 vuotta sitten, jolloin saatavilla oli lähinnä lappuhaalareita ja kauheita telttamekkoja. Yksikään ketjuliike ei myynyt odotusajan vaatteita ja mun pukeutuminen koostui kaksista mammakeskuksesta (!) ostetuista joustavista legginseistä yhdistettynä väljiin paitoihin. Mun maha oli kyllä tosi pieni kun tuota tilaa on pituussuunnassa, mikä helpotti aika paljon. Mahduin esim. tavallisiin päällysvaatteisiin ihan hyvin.
  Hyväkuntoiset äitiysvaatteet saa kaupattua helposti eteenpäin jos arvelee, ettei itse tarvi tai halua pitää niitä enää jatkossa:)

  1. Voi ei, voin sitten kuvitella että raskausajan pukeutuminen on on tosiaan ollut haasteellista! Pitkällä ihmisellä tosiaan maha usein ei ole yhtä ulkoneva kuin lyhyellä, esim meikäläisellä. Hyvin nuo mammavaatteet käytettynä liikkuvat varmasti, itse en tosin ole löytänyt silmää miellyttäviä kuin pari t-paitaa vain.

 4. Sulla on ollut tosi kivoja vaatteita , varsinkin tuo lepardi mekko , ostaisin sen ilman bebeäkin (:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *