Raskaus ja jalkojen turvotus

Lähestulkoon ainoa oikeasti ärsyttävä raskausajan vaiva joka kohdalleni osui oli hillitön turvotus. Sormiin ja jalkoihin kertyi nestettä jo aika varhaisessa vaiheessa. Raskauden puolivälistä eteenpäin en ole voinut käyttää sormuksia, ja jalkojen turvotuksen kanssa sain tuskastella enemmänkin. Tämä on aika yleinen raskausvaiva, ja ajattelin jakaa hyväksi havaitsemani keinot jalkaturvotuksen kanssa elämiseen ja sen vähentämiseen. Herkille varoituksen sana tähän väliin, tulette näkemään kauhukuvan turvonneista jaloistani.

rv35_masu
Raskausviikko 35

Ollessani noin raskausviikolla 17 oli toukokuu ja silloin saapuivat ensimmäiset lämpimät päivät. Helle yhdessä ajankohtaan sijoittuneen parin viikon koulutuksessa istumiseen sai jalkani turpoamaan aivan vesi-ilmapalloiksi. Aloin silloin nukkumaan jalat ylöspäin kohotettuna. Sohvamme yksi selkänojatyyny muutti makkariin sänkymme jalkopäähän. Turvonneita jalkoja suositellaan pidettävän ylhäällä mahdollisimman paljon, mutta ei minulla työpäivän tai kotimatkan aikana ollut mitään mahdollisuutta sellaiseen.

Istuminen oli selkeä turvotusta pahentava tekijä. Optikon työssä onneksi on vaihtelevuutta, voi vaihdellen istua, kävellä ja seistä. Töissä ollessani jalat voivatkin suht hyvin. Koulutuksissa istuminen taas näkyi ja tuntui heti. Siis tosi turvoksissa jalat olivat kaiken aikaa, mutta tämän suhteen oli hyviä päiviä ja huonoja päiviä. Istumatyössä jaloittelutauot ovat siis tärkeitä. Lentokoneessa ollessani tein ihan kyykkyjä ja jalkojen avauksia auttaakseni nesteiden liikkumista ja se helpotti ainakin hetkellisesti.

Minulle suositeltiin liikuntaa ehkäisemään turvotuksia. Toisen kolmanneksen aikana en kuitenkaan juuri käynyt liikkumassa, vaikka se hyväksi olisi ollutkin. Lenkkarit eivät mahtuneet jalkaan, kesän lämpö ahdisti ja jalkoihin sattui. Mielummin sitä vain työpäivän jälkeen lepäsi sohvalla jalat ylhäällä. Viimeisen kolmanneksen aikana aloin sitten käymään kävelylenkeillä jotka ihan oikeasti auttoivat todella hyvin jalkaturvotuksiin. Ensimmäisillä kerroilla avasin lenkkareiden nauhat niin isolle kun ne sai että kengän ylipäätään sai jalkaan, niin että jalka näkyi sieltä nauhojen ja keskiläpän välistä. Niin isot ja turvonneet jalkani oikeasti olivat. Reilu puoli tuntia tavallista kävelyä riitti pistämään nesteet liikkeelle, ja eron huomasi jo heti lenkiltä tultua. Paras tulos oli kun lenkillä kävi useamman kerran viikossa.

ulkoilurv38
Ulkoilueleganssia raskausviikolta 38

Sanoisin omalla kohdallani tehokkaimmaksi turvotuksen ehkäisykikaksi kävelylenkkien lisäksi suolan välttelyn. Pienikin määrä suolaa sai nesteen heti kertymään. Voi sitä tuskaa aamulla nousta sängystä turvonneiden jalkapohjien päälle jos edellisiltana oli erehtynyt syömään ranskalaisia perunoita! Mieheni kokkaa meillä kaiken ruoan ja hän jätti aivan kaiken lisätyn suolan pois sapuskoistamme, jopa aamupuurosta. Kotiruokaa syödessäni tilanne oli siis aina parempi kuin jos jouduin turvautumaan ulkona syömiseen. Runsas veden juominen on tietenkin myös huipputärkeää.

Suosittelen ihan kaikille raskaana oleville naisille jalkahierontaa. Jos oma kumppani ei ole innokas hieromaan (kuten meillä), kannattaa hankkia vaikka sarjakortti jalkahierontaan. Olen kiitellyt itseäni monet kerrat siitä että tulin hankkineeksi viiden käyntikerran kortin jalkahierontaan. Se on NIIN rentouttavaa ja auttoi ehkä hiukan turvotukseenkin. Ja kun kortti oli kerran maksettu, ei tarvinnut miettiä sitä enää myöhemmin. Toki silloin kun jalkojen turvotus oli tuskaisin, aikoja ei ollut nopealla varoitusajalla vapaana ja sekös ärsytti.

Jalkakylvyt ovat myös ehdottoman pop. Jalkahoitajani suositteli laittamaan karkeaa merisuolaa jalkakylpyveteen, sen pitäisi hiukan myös auttaa turvotuksien poistumiseen. Kokeilin myös lämpövaihtelukylpyjä, eli lämmintä ja kylmää kylpyä vuorotellen. Heti kun jalat ovat tottuneet lämpötilaan, vaihdetaan taas jalkakylpyastiaa. Tämän pitäisi saada nesteet liikkeelle tehokkaasti. En itse huomannut mitään suurta apua, mutta turvonneiden jalkojen liotus jalkakylvyssä ylipäätään oli aika ihanaa joten ei se koskaan hukkaan mene.

dr-hauschka_feet

Dr. Hauschkan laventelikylpy Moor Lavender Calming Bath Essence* tuntui mukavan rentouttavalta jalkakylvyssä. Revitalising Leg & Arm Toner* nousi itse asiassa raskausajan yhdeksi luottotuotteekseni. Tätä turvotusta laskevaa ja ihoa virkistävää nestettä kulutin loppuun jo toista putelillista ja otin sen mukaan myös reissun päälle. Useimmiten lääpin tätä jalkoihin nukkumaan mennessä.

Jos turvotus on paha, tukisukat tuovat apua. Omistan itse vain polviin ulottuvat matkustussukat joiden en kokenut tuovan suurtakaan helpotusta. Parhaan tuloksen saisi pidemmillä sukilla tai sukkahousuilla. En itse raaskinut laittaa 80€ raskausajan tukisukkahousuihin, mutta ne olisivat varmasti tuoneet apua ja helpotusta jalkojen paineentunteeseen. Tälläisiä sukkia saa apuvälineliikkeistä ja löysin muutaman firman ihan googlettamalla.

Niin, kuinka paha se jalkojen turvotus sitten olikaan? No tässä vähän todistusaineistoa. Sattuu jo katsoa noita kuviakin. Ylävasemmalla oleva kuva on otettu kun palasimme Kanadan reissulta. Lentokoneessa jalkani turpoavat tavallisesti muutenkin (lentosukista huolimatta), joten raskaana ollessa se oli vielä ainakin tuplasti pahempaa.

jalkaturvotus

Niin mitkä nilkat? Ei ole paljon näkynyt 😀 Näistä näkee hyvin että jalka turposi voimakkaasti myös ylöspäin. Se teki umpinaisten kenkien käyttämisen aika mahdottomaksi, eivät ne yksinkertaisesti mahtuneet. Onneksi ballerinat oli helppo heittää jalkaan ja omistin muutamat joissa oli pohjallisten pois ottamisen jälkeen riittävästi tilaa että jalka mahtui. Crocseihin ei tarvinnut sentään turvautua.

Turvotus itsessään on tavallinen raskausvaiva, mutta se voi myös kertoa raskausmyrkytyksestä. Silloin turvotukseen liittyy kohonnut verenpaine ja proteiinia virtsassa. Kun olin ollut näin kovin turvoksissa, olen pelännyt tätä loppuraskauden aikana enemmän ilmenevää vaarallista tilaa. Sain verenpainemittarin neuvolasta lainaan loppuajaksi eikä myrkytystä onneksi ole tullut.

yumi_os

Naiset, joiden keho kerää paljon nestettä raskausaikana saattavat myös kärsiä näön muuttumisesta. Nestettä voi kertyä myös sarveiskalvolle mikä muuttaa silmän taittovoimaa enemmän miinussuuntaiseksi. Raskauden aikana tapahtuvista näön muutoksista ei ihmetyksekseni neuvolassa puhuttu mitään, ja asia tuntuu olevan monille ihan vieras. Näkö voi kuitenkin muuttua raskauden vuoksi jopa 1,5 dioptriaa mikä tekee jo esimerkiksi likinäköisen ajamisesta vaarallista. Raskauden aiheuttamat näön muutokset saattavat pysyä ennallaan siihen asti kunnes imetyksen lopettaa.

Olen monesti kuullut virheellisesti sanottavan ettei raskaus- tai imetysaikana SAA mennä optikolle. Näin ei todellakaan ole. Näön voi aina tutkia ja sitten miettiä yhdessä optikon kanssa mitä näönkorjauksen kanssa kannattaisi tehdä. Jos näkö muuttuu kovasti, on jo oman miellyttävyyden ja ajoturvallisuuden vuoksi syytä päivittää voimakkuudet. Tilanne saattaa kuitenkin palautua ennalleen jokunen kuukausi imetyksen lopettamisen jälkeen, jolloin voimakkuuksia saa taas muuttaa. Raskaus saattaa myös kasvattaa tuntoherkkyyttä mikä voi tehdä piilolinssien käytöstä epämukavaa.

hm_meikki_fendi

Omalla kohdallani näkö ei ole onneksi muuttunut juurikaan. Uusimmilla, ajan tasalla olevilla laseillani näen hyvin mutta olen huomannut että kun ennen raskautta pystyin käyttämään vanhoja vähän miedompia lasejani ilman sen suurempaa ongelmaa, nyt koen näkemisen niillä aiempaa sumeammaksi. Eli kyllä minullakin luultavasti hiukan on nestettä kertynyt sarveiskalvolle, ei onneksi paljoa.

Tämän turvotuksen vuoksi olen miettinyt kyllä että jos vielä tulen myöhemmin olemaan raskaana uudelleen, mikä olisi siihen optimaalisin vuodenaika. Talvella ei olisi helteen tuomaa turvotusta, mutta jos jalat siitä huolimatta turpoaisivat tulisi ongelma että mitä kenkiä lumisäähän voisi pukea jalkaan. Jatkuvasti tiellä oleva iso raskausamaha tekee myös oman hankaluutensa kenkien (ja vaatteiden) pukemiseen, jalkaan sujautettavat kengät ovat kyllä ehdottomasti olleet parhaimpia. Välivuodenajat syksy ja kevät olisivat siis omasta mielestäni varmaankin parhaat ajat olla ”tiineenä”.

Herättikö postaus ajatuksia? Onko joku muukin ollut vesi-ilmapallona vauvan potkiessa mahassa?

pamelajamasurv38
Pamela ja rv 38-masu <3

Seuraa blogia – Bloglovin – Facebook – Instagram

8 thoughts on “Raskaus ja jalkojen turvotus

 1. Hei tosi kiinnostavaa lukea etenkin tosta näköjutusta! Mulla muuttui ekassa raskaudessa +2..jotain -1:een ja se muutos jäi kutakuinkin pysyväksi, siinä pikkuisen miinuksen puolella ovat olleet kaikki lasit sen jälkeen. En muista, että olisin kovin turvonnut ja painoakin tuli aika maltillisesti ja se myös lähti saman tien (vain tullakseen takaisin korkojen kera 15 vuoden kuluttua:DD)
  Asiasta ei tuntunut oikein kukaan tietävän silloin ja ihmelteltiin vaan että onpas sulla nyt näkö muuttunut.
  Tsemppiä loppumetreille, alkaa varmasti olla monellakin tapaa jo tukalaa. Kunpa ei menisi kovin paljon yli lasketun ajan!

  1. Oho, sulla tosiaan oli tosi reilu näön muutos jos kaikki tuo tuli ihan raskausaikana! Näkö voi siis toki muuttua myös niillä jotka eivät turpoa, mutta herkimmin se taitaa iskeä silloin kun muukin kroppa kerää nestettä. Kiitos tsempeistä, rv39 starttaa huomenna että kyllä tässä loppusuoralla ollaan jo! 🙂

 2. Oho, en ole tuollaisesta näön mahdollisesta muuttumisesta ollut tietoinenkaan, kaikkea se raskaus voikin teettää 😀 Mulla tällä hetkellä viikkoja 19+1, mutta vielä ei onneksi ole jalkojen turvotuksesta juuri tietoakaan. Sormet kyllä on välillä olleet sen verran turvonneet, että muutama sormus on tehnyt tiukkaa, mutta veikkaan että se varmasti liittyy enimmäkseen tuohon suolaan. Mulla toki onneksi se etu, että aktiivinen koira pitää huolen siitä, että lenkkeilyä tulee jokaiselle päivälle vähintään se 1½h ja lisäksi tulee harrastettua muutakin liikuntaa, ehkäpä se saa jalatkin pysymään vetreinä 😀

  1. Jep, pakko oli käyttää tilaisuus optikkosaarnaan hyväksi 😀 Nesteen kertyminen on vähän yksilöllistä, hyvä ettei sulle oo tullut ja toivottavasti ei tulekaan 🙂

 3. Tuollaisilla turvotuksilla kannattaa pitää tukisukkia yötä päivää. Varsinkin jos jo alkuraskaudessa alkaa turvotus ei 50e kunnon sukista ole iso sijoitus.
  Lisäksi liikunta / kävelylenkin päivittäin, mielellään aamuin illoin. Ei kahdesta kävelylenkistä viikossa ole iloa kun tuollaiset turvotukset.

  T. Kätilö+

  1. No kyllä kait jokainen lenkki on parempi kuin ei mitään. Mutta joo, liikunta ehdottomasti auttoi ennaltaehkäisemään turvotuksia muttei sekään ihmeisiin pysty.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *