Raskauskuulumisia

Raskausviikojen määrä on jo 35. Kolmen viikon kuluttua vauva on täysiaikainen ja viiden viikon kuluttua koittaa laskettu aika. Jäin tällä viikolla äitiyslomalle, olin niin pitkään töissä kun oli sallittua. Täytyy sanoa että tätä pidemmälle en olisi jaksanutkaan, viimeiset pari viikkoa meni jo vähän slow modella. Nyt aletaan olla siinä vaiheessa että vauva voi tulla periatteessa milloin vain.

maternity_pic

Olen voinut koko raskauden ajan tosi hyvin. En ole kärsinyt pahoinvoinnista, raskausajan diabeteksestä, närästyksestä tai pahoista selkäkivuista. Turvotus on oikeastaan inhottavin juttu, ja nyt ilmojen viilennyttyä sekin on helpottanut. Sormukset eivät toki mahdu sormeen enkä voi käyttää umpinaisia kenkiä mutta näillä ilmoilla ballerinoilla hiihtely on ollut vielä ihan helppoa. Kasvava maha on ollut ihana ja sitä varmasti tulee hiukan ikävä kun vauva on syntynyt.

maternity_pic_2

Tässä vaiheessa olo on toki usein epämukava. Vauva murjoo sisuskalujani, pissalla saa käydä parin tunnin välein, liitoskivut tuntuvat siltä kuin joku olisi taltalla naputellut häpyluutani murskaksi ja selkä väsyy tosi helposti. Mutta ne kuuluvat asiaan ja olen kestänyt ne ihan hyvin. Minusta on raskauden myötä tullut varsinainen itkupilli, mikä on ollut totuttelun paikka miehelleni. Aiemmin piti kyllä aika paljon tapahtua ennen kuin annoin kyynelten virrata, nyt siihen riittää pienikin vastoinkäyminen tai vaikka vastasyntynyt telkkarissa.

Minulta on kysytty monesti pelkäänkö synnytystä. En ole sitä vielä ainakaan pelännyt tai jännittänyt sen suuremmin. Haluan luottaa itseeni ja hoitohenkilökuntaan. Olen ottanut selvää aika paljon synnytyksen eri vaiheista, ja minulle olisi tärkeää olla synnytyksessäni subjekti, ei objekti. Kaiken a ja o on rentoutuminen, ja olen yrittänyt harjoitella erilaisia rentoutustekniikoita joita voisin synnytyksessä hyödyntää. Toivon että synnytys olisi minulle positiivinen kokemus. Jossain vaiheessa potkut tuntuivat enemmän alhaalla ja aloin jännittämään onko vauva kääntynyt perätilaan. Nyt ne ovat kuitenkin tuntuneet taas enemmän ylhäällä, joten täytyy toivoa että vauva olisi kääntynyt synnytyksen kannalta parhaaseen asentoon eli pää alaspäin. Ensi viikolla on neuvolalääkäri jossa tämäkin sitten selviää.

maternity_pic_3

Vauvaa varten on jo lähes kaikki hankinnat tehtynä. Enää sänky puuttuu, tarkoitus olisi lähteä sitä ostamaan ensi viikolla. Vaatteita olen haalinut pikkuhiljaa, suurin osa käytettynä. Vauvat kasvavat niin nopeasti että hyväkuntoisia vaatteita on sekä Facebook- että livekirpputoreilla paljon. Jonkun verran olen saanut myös läheisiltä. Haluaisin käyttää ainakin kotioloissa vauvalle kestovaippoja, ja niihin liittyvien juttujen opettelu tuntuu kyllä samanlaiselta projektilta kuin kissojen siirtäminen raakaruokintaan 😀 Olen ylipäätäänkin ollut vauvoista ja lapsista aika ulalla, ja olen ahminut tietoa vauvalehdistä ja Facebookin mammaryhmistä. Minusta on hiukan tuntunut että pääsen osaksi jotain salaseuraa, heh. Enpä ennen tätä tiennyt termien niskapaska, hampurilaisote tai limatulppa merkityksiä 😀

maternity_pic_4

Nämä ihanat masukuvat on ottanut mammamentorini, ihana Anna. Osui upea aurinkoinen syyspäivä kuvailla masua.

babybjorn_martsu
Soviteltiin Marilynin kanssa kantoreppua 😀

Seuraa blogia – Bloglovin – Facebook – Instagram

14 thoughts on “Raskauskuulumisia

 1. Ihania kuvia olette saaneet taltioiduksi mahastasi! Kokemuksesi raskaudesta ovat kuin itse olisin kirjoittanut. Ihanaa, palaan itse omaan raskausaikaani☺️

  Facessa kannattaa liittyä Imetyksen tuki ry sivuille, jollet ole. Siitä oli iso apu minulle itselleni ja nyt aina kun mahdollista tuputan sen ilosanomaa muillekin. Ja jos kantaminen kiinnostaa, niin kantorepuille ja – liinoille löytyy myös omia ryhmiä. Ihanaa loppuraskautta sinulle ja hyvin se synnytys menee!

  1. Juu olen siellä ja paljon hyvää tietoa olen saanut jo imettyä 🙂 Mulla on kaksi näitä kantojuttuja ja serkultani saisin vielä Manducan lainaan. Katsotaan miten näillä lähtee kantamiset sujumaan!

 2. Nauratti juttu siitä että olet lukenut synnytyksestä ja sen vaiheista. Niin itsenikin tein ja nyt kahden synnytyksen jälkeen voi vai todeta että unohda lukemasi ja anna kätilöiden tehdä työnsä. Mitään lukemaani en muistanut ja kaikki ei mennyt kuin kirjoissa… Hyvää loppuraskautta!

  1. Siis joo, tilanteen totaalinen ennustamattomuus on myös tiedossa! En todellakaan oleta että kaikilla synnytys menisi samalla lailla, en tosiaankaan 🙂

 3. Hei, jostain syystä kaikki menee kyllä omalla painollaan, vaikka joskus voi usko olla koetuksella. Itselläni synnytys käynnistettiin, kun ”vauva on ihan valtava ja se täytyy saada ulos”. Arviot oli yli 4 kiloa vielä synnytystä edeltävänäkin päivänä. Olin vajaat 2 viikkoa ennen synnytystä sairaalassa, kun olin niin turvoksissa ym. Synnytystä käynnisteltiin 4 päivää.
  38+5 poika syntyi, painoa 2900g.
  Minä hommasin myös kantorepun, kertaakaan poika ei siinä ollut, ei myöskään kantoliinassa. En vaan osannut/ehtinyt/jaksanut opetella.
  Meillä alku meni ihan poskelleen eikä poika oppinut koskaan syömään rinnasta. Pari ekaa viikkoa minä itkin ja yritin. Kävin imetyskoulussa ym. Yhtään tuttipulloa, pullonlämmitintä, rintapumppua tms. ei käynyt mielessäkään ostaa ennen synnytystä mutta hommattavahan ne sitten oli, kun ei vauvaa muuten saanut ruokituksi.
  Olin olevinani niin valmis äidiksi, enkä niin nuorikaan silloin, 33 vuotias, mutta kyllä minä olin ihan pihalla. Niin eksyksissä tuon pienen ihmisen kanssa. Vanhempani auttoivat minkä voivat, mies ihan yhtä eksyksissä. Ei me oltu vauvojen kanssa oltu tekemisissä. Kummallakaan ei ole sisaruksia.
  No, pari kuukautta tuota usvaa meni ja sitten kai opin olemaan. Nyt tuo pieni mies on jo 7 vuotias.
  Koko ajan olen kuitenkin ollut äärettömän kiitollinen hänestä, enempää meille ei suotukaan, vaikka alku oli ihan jotain muuta kuin odotin.
  Sinulle toivon ihanaa loppuodotusta ja auvoisaa vauva-aikaa, kaikkine huoline ja murheineen!

  1. Kiitos tarinasi kertomisesta 🙂 Kyllä ne asiat usein tuppaavat järjestymään. Imetyksen haasteellisuus on kyllä noista Imetyksen tuen fb-ryhmän jutuista käynyt selväksi ja kieltämättä vähän jännitän miten se lähtee sujumaan. Aika isosti meni kohdallasi pieleen painoarvio, voi vitsit 😮 Olen kyllä kuullut aiemminkin että ne voivat heittää paljonkin.

 4. Olipa ihanan valoisa teksti odotuksesta. Omalla kohdalla raskaus on mennyt myös aikalailla ”helposti” lukuunottamatta raskausdiabetesta. Sekään ei kuitenkaan tuntunut mitenkään synkältä tuomiolta, sillä olin osannut varautua diagnoosiin (perintötekijät jne.).
  Meillä on vielä masukuvat ottamatta (34 vkolla mennään). Nyt on tosiaan tuo ihana syysvalo, jota pitäis kyllä hyödyntää.
  Tsemppiä loppusuoralle :).
  Piti muuten vielä vinkata, kun joskus kesemmällä kommenttiboxissasi mainitsin Naturisimon beauty boxista Jolien-boxin ulkkisvastineena, että nyt Naturisimolla on taas uusi boxi saatavilla (https://www.naturisimo.com/products.cfm?id=1884&). Oman pistin jo tilaukseen, vaikka vähän näillä äitiystuilla ylimääräinen rahanmeno vähän kirpaiseekin :).

  1. Kannattaa ottaa masusta kuvat, niitä on mukava sitten katsella myöhemmin 🙂 Tsemppiä sinullekin raskauden loppusuoralle! Ja kiitos boksivinkistä! 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *