Puoli vuotta ilman deodoranttia

Olen joka talvi kärsinyt kainaloiden ihottumasta. Viime syksynä kypsyin siihen ihan toden teolla ja päätin kokeilla auttaisiko jos jättäisin dödön kokonaan pois. Olen jo jokunen vuosi sitten siirtynyt suosimaan alumiinittomia deodorantteja, normidödöjen mahdolliset terveysvaikutukset arveluttivat.

Dödö ei ole minulle kosmetiikkatuote jonka käyttö toisi minulle oikeastaan mitään iloa. Käsivoiteesta, shampoosta tai huulipunasta saatan saada suurtakin piristystä tai hemmottelua päivääni, mutta dödö on aina vaan ollut sellainen ankea juttu, pakkopullaa. Sen kuivuminen kestää, tuoksu ei välttämättä miellytä, paidat tahriintuvat, aerosolidödö salpaa hengityksen.

deodorantit

Syksyllä siis jätin dödöt hyllyyn kokonaan ja päätin katsoa miten käy. Ihan täysin paljain kainaloin en kuitenkaan ollut, vaan sipaisin aamulla pienen nokareen kookosöljyä kainaloihin. Sillä on antibakteerinen vaikutus ja monet käyttävät sitä dödönä. Kieltämättä ajattelin että jo on hippimeininkiä mutta ennakkoluulot on tehty rikottaviksi 🙂

kookosoljy

Nyt on kulunut puoli vuotta ilman dödöä. Olenko lemunnut, saanut hikiläikkiä paitoihin tai päätynyt kaipaamaan dödöä? En.

En ole kova hikoilemaan arkielämässä. Kuljen työmatkan autolla, teen siistiä sisätyötä enkä kärsi stressihikoilusta joten hikoilu ei ole oikeastaan ollut mikään suuri vaiva koskaan. Silloin kun työskentelin pyöräilymatkan päässä kotoa, pesin kainalot ja vaihdoin paidan töihin päästyäni. Urheillessa saa ja pitääkin hikoilla, sehän on ihan luonnollista. Don’t get me wrong, inhoan hikeä, sekä itseni että muiden. Kun tunnen hikipisaran valuvan ihollani minun on aivan pakko pyyhkiä se pois.

IMG_20160320_111837

Kainaloihottuma muuten pysyi koko talven poissa, eli kokeiluni tehosi. Kookosöljy kuitenkin myös hoitaa ihoa joten se varmasti auttoi.

Alussa pelkäsin että öljy tekisi tahroja vaatteisiin. En ole huomannut mitään sellaista. Sekin toki imeytyy ihoon (varsin hitaasti vaan) joten usein saatan odottaa hetken ennen pukeutumista.

Kaiken a ja o hienhajun ehkäisemisessä on kainaloiden bakteerien hillitseminen. Bakteerit saavat hien haisemaan, hiki ei itsessään lemua. Kainaloiden pesu ennen dödön (tai sen kookosöljyn) laittamista antaa sille parhaat mahdollisuudet toimia. Pesuaineena kannattaa käyttää tavallisen suihkugeelin sijaan hapanta pesunestettä kuten Lactacydia tai Lactolinea, bakteerit suosivat tiettyä ph-tasoa iholla joten tälläkin on yllättävän suuri merkitys.

Katsotaan kun kesä tulee että tartunko taas Laveran limedödöön. Pidän teidät ajan tasalla kauanko ”sinnittelen” ilman 🙂

Postaukseni idea oli ehkä herätellä teitä muitakin jotka vain tavan vuoksi hierotte roll-onia kainaloonne joka aamu mutta ette edes juuri hikoile, että olisikohan siinä yksi turhaketuote mitä ette välttämättä oikeasti tarvitse. Jos aihe herätti ajatuksia, kommenttiboksi is all yours 🙂

Näin aurinkoisissa tunnelmissa eilen :)
Näin aurinkoisissa tunnelmissa eilen 🙂

Seuraa blogia – Bloglovin – Facebook – Instagram

12 thoughts on “Puoli vuotta ilman deodoranttia

 1. Olipas mielenkiintoinen postaus! Enpä ole koskaan ajatellutkaan, että voisin jättää dödön pois päivittäisestä rutiinistani. Mullakin talvella menee kainalot tosi aroiksi, joten ensi talvena vois kyllä vaikka harkita tällaista kookosöljy testiä 🙂

 2. Joo ei kyllä mulla valitettavasti toiminut kookosöljy ja ilman antiperspiranttia olen haisuli 😀 Mutta vaihtaisin kyllä koska vaan kainalot sellaisiksi, jotka eivät ”hikoile”. Tai siis, eivät tuoksuisi kun hikoavat 😀 Mutta voi olla, että olen kokeillut väärin, voisin nimittäin testailla tuota pesunestettä ja katsoa, vaikuttaako sen vaihto asiaan.

 3. Pariin vuoteen en ole roll-on dödöä käyttänyt, koska kainaloiden iho ärtyi ja dödöä ei meinannut saada edes iholta pestyä pois. Olen dödön sijaan käyttänyt joko vauvatalkkia tai hajustettua talkkia ja se toimii ihan passelisti. Nyt testaan Himalajan suolasaippuan(siis pelkkä suolapalahan tuo on) käyttöä ja ainakin vielä on toiminut hyvin. Itse en kokenut tuon kookosöljyn toimivan dödönä, koska hikoilen välillä paljon

  1. Tuossa minun dödökuvassani oleva Lushin jauhedödö voisi olla talkin suosijalle myös hyvä testata, se sisältää antibakteerisia yrttejä yms. Omistan myös suolasaippuan mutta olen käyttänyt sitä vain kasvojen ihon hoidossa, kiitos dödövinkistä! Eli kastelet sen ja hierot kainaloon ja annat kuivua?

   1. Juuri näin. Paikoitellen tossa suolapalassa on teräviä suolakiteitä, jotka raapii aika ikävästi, mutta sitten pitää vaan kääntää se toisin päin 😀

 4. Äitini ei tarvinnut ennen vaihdevuosia dödöä ollenkaan, mutta sitten tosiaan oli mentävä dödöostoksille. Itse kyllä todellakin huomaan, jos olen aamulla unohtanut laittaa deodoranttia! Onneksi mulla toimii useimmat dödöt, ainoastaan jännityshiki on se, minkä takia esim. ekodödöt pettävät. Hirrrveeen kiva tilanne, jos jännität jo muutenkin ja alat sitten vielä haista :D.

 5. Itse olen käyttänyt noin puoli vuotta Santen kristallideodoranttia. Se toimii ihan riittävän hyvin minulle, koska en oikeastaan koskaan hikoile paitsi urheillessa ja kesähelteillä. Antiperspiranttien aiheuttama kainaloiden kaamea kuivuus on taaksejäänyttä elämää ja hikeäkään ei tarvitse haistella paitsi urheillessa. 🙂 Suosittelen!

  1. Mä olen vähän käsitättänyt että noi kristallidödöt sisältäisivät myös Potassium Alum-ainesosaa joka on alumiinijohdannainen. Pikaisen googletuksen perusteella Santessa ainakin on. Itse luovuin vanhasta suosikistani Madaran yrttideosta juuri siksi.

 6. Oonkohan mä ainut, joka käyttää stick-deodorantteja, kun mulla ei oo ikinä ongelmia tuon kuivumisen odottelun kanssa 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *