Kissakuulumisia

En ole hetkeen höpötellyt siitä mitä blogin staroille Pamelalle ja Marilynille kuuluu. Vihjasin aiemmin Facebookissa että olemme harkitsemassa kolmannen kissan hankkimista. Olen käynyt pari kertaa löytöeläintalolla ihan ajan kanssa tutustumassa kisuihin, ja olen myös selaillut ilmoituksia netistä. Haussa ei nimittäin välttämättä ole rotukissa, vaan voisin ottaa näiden siamilaisten siskosten seuraksi jonkun vähän erinäköisen kaverin.

Phesyn löytöeläintalon karvaturreja

Sopivaa kamua ei ole kuitenkaan löytynyt, mutta eipä tälläisen asian kanssa parane hätäillä. Kimmoike kolmannen kissan harkitsemiselle lähti siitä, että nuo meidän tytöt ovat niin erilaisia aktiivisuustasoltaan. Vaikka Pamelakin leikkii jonkun verran, se tykkää kuitenkin myös relata päiväunilla ja sylissä. Marilynissä virtaa vaan riittää, ja usein minusta tuntuu että sillä on ihan valtavan tylsää. Tylsyys saattaa välillä sitten ilmentyä kepposteluna ja mölyämisenä. 

Marilyn kantaa leluja meille hyvin mielellään. Aamulla kun meikkailen, joudun yleensä aina samalla heittelemään hiirilelua tai heiluttamaan kengännauhaa leikkiä kerjäävälle Marilynille. Noutoleikit ovat ihan parhaita, Marilyn ei voi vastustaa hetkeäkään jos sille heittää lelun. Kissa ampaisee perään kuin luoti, ja myös yleensä tuo lelun takaisin. Jos lelua ei heitä uudelleen, Marilyn naukuu ääneen ja jos ei pyyntöä kuunnella, koskettaa tassulla leikittäjää. Aina välillä se kuitenkin jättää lelun sinne mihin se on lentänyt, mutta tulee kuitenkin takaisin naukumaan että jotain tarttis nyt heittää. Ihme hönötin 🙂

Kun kissat täyttivät vuoden, kävimme niiden kanssa asiaankuuluvasti rokotuksissa. Silloin eläinlääkäri sanoi että tyttöjen hampaisiin oli jo kertynyt hammaskiveä ja että ikenissä on tulehdusta. Hän ohjeisti että sitten kun kissat täyttävät kaksi vuotta, on hampaat puhdistettava samalla kun rokotukset uusitaan. Hiukan yksivuotispäivien jälkeen siirryimme pikkuhiljaa raakaruokintaan, josta kirjoitin aiemmin täällä.

Tein sitten hintavertailua kissojen hampaidenpuhdistuksen suhteen. Hintaerot olivat jotain aivan järkyttävää! Kyselin hintoja Lahdesta, äitini asuinpaikkakunnalta Nurmijärveltä ja appivanhempien asuinseudulta Kouvolasta päin. Halvin tarjous jonka sain kahden kissan hampaidenpuhdistukselle oli 160€ Kuusankoskella, ja kallein yli 450€ Lahdessa. Kouvolassa päin oli kaksi eläinlääkäriä ja molempien hinnat jäivät alle 200€:n. Muualla se oli järjestään tuplat. Huhhuh! Kannattaa siis tehdä hintavertailua lähikuntien välillä. Kaverinikin leikkautti koiransa sukulointireissun yhteydessä Savossa ollessaan, kun kotipaikkakunnalla Turussa leikkaus olisi ollut huimasti kalliimpi.

Ajelimme sitten marraskuun lopulla Kuusankoskelle kissojen hampaita putsaamaan ja rokotuksia uusimaan. Lääkäri tutki mimmien purukalustot ja totesi ettei Marilynillä ole mitään hammaskiveä mitä poistaa. Pientä punoitusta ikenissä, mutta ei toimenpiteitä vaativaa.

Pamela on kantokopassa unten mailla

Pamelalla oli toisella puolella poistettavaa hammaskiveä sekä ientulehdus. Pamsu sai ientulehdukseen antibioottikuurin. Raukka reagoi rauhoituspiikkiin aika voimakkaasti, Pamela oli tosi vaisu pari päivää eläinlääkärikäynnin jälkeen. Se selvisi tokkurastaan tosi hitaasti, oli ruokahaluton ja oksenteli. Soitin jo huolissani eläinlääkärille joka sanoi että kuuluu asiaan. Onneksi reilun vuorokauden päästä Pamela totuttuun tapaan jo vaati ruokaa kovaäänisesti. En olisi heti arvannut että olen joskus iloinen siitäkin asiasta! 😀

Marilyn hoivasi krapulaista siskoaan

Olen kuitenkin varsin vakuuttunut siitä, että raakaruokinta on tehnyt hyvää kissojen purukalustolle. Miten muuten tilanne olisi parantunut vuoden aikana? Kanankaulat ja possunkielet ovat aika tehokkaita hammasharjoja, kissat kun saavat jäystää niitä ihan tosissaan. Pamela tosin on niin ahne että se on joskus onnistunut hotkaisemaan kanankaulan kokonaisenakin (!). Tuolla samaisella eläinlääkärikäynnillä se nimittäin oksensi heti rauhoituspiikin saatuaan ja ulos tuli kokonainen kanankaula. Ne ovat siis sellaisia paksun sormen kokoisia vähintäänkin.

Kauloja rouskuttamassa

Olemme nyt antaneet niille Plaque Off-levävalmistetta, jonka pitäisi muuttaa syljen koostumusta niin että hammaskiveä muodostuu vähemmän. Ja jospa se hampaiden harjauskin muistuisi vähän useammin mieleen, täytyy myöntää että homma on jäänyt ihan täysin. 

13 thoughts on “Kissakuulumisia

 1. Täällä meillähän olis aika hurmaavia cooni-vauvoja joukon jatkoksi 😉

  Toscalla on todennäköisesti tammikuussa myös edessä hammaskiven poisto. Samalla hoidetaan leikkaaminen, nyt on hermot aika kireellä kun neiti jo toistuvasti kiimailee pentujen syntymän jälkeen x_x

  1. Ne ovat kyllä varsin hurmaavia! Tuntuu että näistä kahdestakin irtoaa jo kilokaupalla karvaa joten voi olla että pysyttelen lyhytkarvaisissa 🙂

   Kyllähän se jatkuva kiimassa olo kissaakin hermostuttaa ja stressaa, joten jos ei ole pennuttamisen aikeita niin ehdottomasti kannattaakin leikata 🙂

 2. Meidän perheessä niin äitini kuin omassa taloudessanikin on löytökissoja. Eläimeni kulkevat myös mukanani, joten totuttelu vanhempieni luona käydessä suuremmassa laumassa oloon on mielenkiintoista seurattavaa. Selkeitä johtohahmoja löytyy, kiusanhenki ja myös niitä joita ei kiusata koskaan. Kaikki ovat tulleet aikuisena meille ja ovat tottuneet hyvin koira- ja kissakavereihinsa. Asustelun myötä luonnetta on tullut paremmin esiin ja jokaisen valloittava persoona on lumonnut meidät!

  1. Pamela ja Marilyn ovat myös tottuneet reissaamiseen pienestä pitäen. Äitini luona on kaksi kissaa ja koira, ja se saa meidän kissat käyttäytymään kyllä täysin erilailla. Pentuna oli vain pelkkää jännitystä ja pelkoa, mutta kun tulivat teini-ikään niin erityisesti Marilyn alkoi uhoamaan ”takaisin” (vaikka eivät äidin lemmikit näille mitään tee, edes noteeraa suuremmin). Marilyn saattaa myös olla tosi kärttyinen Pamelallekin, mitä se ei kotona tee. Tilanne tasaantuu parissa päivässä, olivathan nämä USA-reissummekin ajan äidillä hoidossa ja kaikki oli mennyt ihan hyvin.

 3. Ihania. <3

  Mä olen ihan varma, että toi hammaskivihomman parantuminen on raakaruuan ansiota. Hiirihän on kissan luonnollinen ravinto, josta se saa kaiken tarvittavan nesteistä lähtien ja melkoista rouskuttelua saa pitää, että saa sen syötyä. Meillä kotona maatiaiskissalla, joka veteli suurimmaksi osaksi hiiriä ja raakaa kalaa ei ollut edes 20-vuotiaana hammaskiveä, myöhemmin omilla sisäkissoilla kyllä. Jos nyt ottaisin kissan, harkitsisin vakavasti tuota raakaruokintaa.

  1. Juurikin niin, hiirihän on optimaalisinta kissan ravintoa ja sitä ravintokoostumusta raakaruokinnalla yritetäänkin matkia. Tokihan geenit vaikuttavat myös, siamilaisilla ienvaivat tulevat roturasitteena joten tilanne on ihan toinen kuin maatiaisilla.

 4. Voi, on teillä ollut episodia siellä! Aika hassua tuo hammaskivi, kun Elvikseltä ei sitä ole koskaan poistettu ja viisivuotistarkastuksessakin lääkäri totesi kaiken olevan kunnossa. Pitäisikin vielä Elvis taas tarkastukselle, sillä itse juuri olen huolissani tuosta hammaskivestä. Sitä täytyy varmasti jossain välissä poistaa. Elvis tosin syö paljon kuivaruokaa, mikä varmasti auttaa siihen, ettei hammaskiveä muodostu niin paljon.

  Hyvä että kaikki on siellä nyt kunnossa ja toivottavasti sopiva perheenjäsen vielä osuu kohdalle! 🙂

  1. Itse asiassa kuivaruoan syöminen ei ennaltaehkäise hammaskiven syntymistä kuten käsitys aiemmin ollut, koska kissa rikkoo kuivaruokapallerot etuhampaillaan. Siamilaiskissojen rotuvaivoihin kuuluu vähän nuo hammasvaivat, siksi hammaskiveä on ilmennyt niin nuorella iällä. Maatiaiskissoilla se on sitten myöhemmän iän juttuja onneksi 🙂 Rapsutukset Elvikselle!

 5. Kissapostaus oli kiva, vaikka allergisena en niin kissaihminen olekaan 🙂 Onnea kolmannen kissan etsimiseen, mieltä lämmittää että harkitset löytökissan ottoa <3

 6. Odotan aina kissakuulumisia.. joten kiitos tästä! Niin, kissojahan täytyy olle vähintään kaksi – kolmaskin olisi kyllä kiva :). Meidän pojilla ei ole hammaskiveä, sillä ne syövät aika paljon kuivaruokaa, joka kuulemma puhdistaa hampaita. Raakana meillä syödään lähinnä possunsydäntä ja katkarapuja. Raakaruokinta kiinnostaa kyllä jatkossa 🙂

  Lämpimät terveiset tytöille <3

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *