Kissojen hammashoito

Käytyämme kisujen 1-vuotisrokotuksessa, tuli neitojen ikenistä sanomista. Pamelalla ikenet vähän punoittivat, ja Marilynillä oli vähän hammaskiveäkin. Siamilaisille hammasvaivat ovat ihan tyypillisiä, ja olenkin etsinyt jo pidemmän aikaa hammasharjoja kisuille. Niitä en ole kuitenkaan lemmikkikaupoista löytänyt, eikä hampaidenharjailua siis ole harjoiteltu vielä ollenkaan. Eläinlääkäriltä sain nyt kuitenkin ostettua pienet harjasetit mukaan.

Hammasharja on tuollainen hyvin pieni, mutta pienet ovat suutkin. Erityisesti poskihampaat pitäisi saada harjailtua. Lyhyessä varressa on kiinni sormen ympärille tulevat koukut, joten harjan saa halutessaan sormeen kiinni.

Harja etusormessa

Seteissä oli mukana lihanmakuista hammastahnaa näytepussukoissa. Nuo riitävät käytössä varmaan pitkäksi aikaa, tahnaa kun ei mene paljoakaan kerralla.

Aiemmin käytössä on ollut jo merileväuute ProDen Plaque Off, jota sekoitellaan ruoan sekaan. Yksinäänhän se ei ihan riitä, mutta josko tehostaisi harjailun tuloksia. Kissat muuten rakastavat varastaa tuon pikkuista annostelutikkua, jos erehtyy nämä pöydälle jättämään.. 🙂

PlaqueOff Animal on kansainvälisesti patentoitu luonnontuote, joka ehkäisee hammaskiven ja plakin muodostumista ja vähentää siten suuontelon bakteeripitoisuutta ja hammaskiven kehittymistä. PlaqueOff Animal -tuotteen vaikuttavana aineena on luonnossa kasvanut merilevä, jota sirotellaan jauheena lemmikin ruokaan. Ainesosat siirtyvät ruuansulatuksesta verenkiertoon ja muuttavat syljen koostumusta siten, että se kuohkeuttaa hammaskiven rakennetta ja ehkäisee uusien plakkikerrostumien kiinnittymistä hampaan pintaan. Merilevä on lisäksi ravinteikasta ja sisältää mm. 12 tärkeää vitamiinia sekä hivenaineita ja mineraaleja.

kuva

Ensimmäiset harjailut ovat menneet yllättävän hyvin, kyllä se tästä! Tekniikan kun oikein hyvin vielä oivaltaa niin homma sujuu nopsasti. Ihan vapaaehtoisestihan neidot eivät poskihampaitaan tyrkylle tuo 🙂

Miten te hoidatte kissojenne hampaita?

5 thoughts on “Kissojen hammashoito

 1. Meillä sama homma, Minnin täyttäessä vuoden käytimme rokotuksella ja siellä juuri tämä hammasasia tuli esille.. No, tilailin mustin ja mirrin verkkokaupasta Virbacin hammasharja ja -tahnasetin, eiku yrittämään..
  Mulla varmaan on tekniikka hukassa tai yksi käsi liian vähän; kisumisut luikertaa aina jostain välistä pois ja sitten hae taas asentoa. Niihin poskihampaisiin ei juurikaan pääse käsiksi, lähinnä koko prosessi on ihan kamalaa sohimista tyyliin ”jos se harja johonkin hampaaseen osuis..” eikä taatusti kiva mami-kokemus kissallekaan.. Tästä syystä harjailu on jäänyt vähemmälle, ja parin päivän päästä Vivin rokotuksella saan varmaan satikutia. Pitää melkeinpä kysyä, onko rouva eläinlääkärillä jotain hyviä vinkkejä hampinharjailuun, niksejä, joilla saa kissan pysymään sievästi sylissä ja avaamaan suunsa 😉

  1. No siltä se vähän tuntui olevan alkuunsa, että jos nyt johonkin hampaaseen osuis ni hyvä 😀 Melkeen tarvitsee kaksi käsiparia tohon hommaan, toinen pitää katista kiinni ja toinen levittää hampaita huulen takaa esille ja harjaa. Onneksi näillä kateilla on lempiomistajat, eli Pamela antaa isin retuuttaa ja Marilyn antaa mun tehdä helpommin. Mutta jos eläinlääkäriltä saat jotain vinkkejä niin mielellään kuulisin!

 2. Jep, täytyy kysellä.. Mekin yritetty sitä että timppa pitää ja mää harjaan, mutta tuntuu ettei se niinkään oikein onnistu (timpalla ei ehkä kiinnipitämistekniikkaa tai sitten kissat ovat vain niin venkuloita, toisaalta tuntuu niin pahalta väkisin tunkea sitä harjaa suuhun..)
  Mutta kerron toki jos jotain niksejä saan 🙂

 3. Huh, kuulostaa työläältä, kuinka tuo on sujunut? Meillä on toistaiseksi pysynyt hampaat kunnossa ilman mitään erityisiä toimenpiteitä. .. mistä tuota merileväuutetta saa?

  1. Noh, viitsimisestähän se on vain ollut kiinni 🙂 Kyllä nuo tytöt hammaspesuja ihan hyvin jo sietää. Eläinlääkäri suositteli pesua päivittäin. Koitamme ryhdistäytyä! Leväuutetta saa eläinkauupoista ja varmaan googlettamallakin netistä 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *