Tee-se-itse kissojen pellettivessa

Meillä on kisuille kissanhiekan sijaan käytössä puupelletit. Se on suhteellisen yleistä, ainakin monella tutullani on pellettivessa kissalleen. Jos puupellettivessat eivät ole sinulle ennestään tuttuja, kannattaa lukaista tämä postaus!

Pelletit ovat puristemuodossa olevaa puupurua jotka ovat alkujaan tarkoitettu poltettavaksi lämmitystarkoituksessa. Kun pellettipapana kastuu, se hajoaa alkuperäiseen purumuotoonsa. Pelletit ovat erinomainen korvike kissanhiekalle koska ne ovat biohajoavaa materiaalia. Kompostiin vaan! Kamalaa ajatella millainen määrä kissanpissakökköjä päätyy kaatopaikalle normaalia paakkuuntuvaa kissanhiekkaa käyttävän kissan elinaikana!

Vasemmalla vedellä kasteltu turvonnut pelletti ja oikealla kuiva

Pelletit ovat myös todella paljon edullisempia kuin kissanhiekka. 20 kilogramman säkki pellettejä maksaa vajaa 8€ ja se kestää käytössä kuukausia. Eläinkaupoissa myydään myös pellettejä mutta se ovat vain samaa kamaa kalliimmalla. Me käymme hakemassa pellettisäkit K-Raudasta. Sieltä ostetut pelletit tuoksuvat puulta hiukan enemmän kuin esimerkiksi Bilteman pelletit ja näinollen peittävät eritteiden tuoksuakin paremmin.

Jos kissa käy tarpeillaan tavallisessa laatikossa jossa on pelletit, pissan hajoittama puru kantautuu helposti tassujen mukana kissanvessan ulkopuolelle. Parasta olisikin jos laatikko olisi sellainen että pissapuru tippuisi erilliseen osioon puhtaiden pellettien alle.

Kissojen saapumisen lähestyessä aloin etsiä lemmikkiliikkeistä ja netistä pellettikäyttöön soveltuvia kissanvessoja. Olin todella ihmeissäni kun ei niitä mistään löytynyt! Ostin sitten hätäpäissäni Musti&Mirristä Ferplastin Magix-laatikon. Kotona totesin että pissapurulle on tilaa alle sentti ja se ei todellakaan riitä mihinkään. Palautin laatikon ja aloin äitini (the monitoiminainen) kanssa miettiä miten sellaisen voisi tehdä itse. Netistä kaivelemalla löysimme hyviä ohjeita jonka pohjalta askartelimme kaksi vessaa tytöillemme.

Esittelen ensin laatikon joka on minun ja kissojeni mielestä se parempi. Laatikko muodostuu kahdesta Curver-laatikosta jotka ovat pinottavissa.

Niiden väliin jää noin 6cm tilaa putoavalle pissapurulle. Päällimmäisen laatikon pohjaan porataan 8mm poranterällä reikiä.

Sitten vaan pelletit laatikkoon ja laatikko on valmis!

Pissapuruille varattuun osaan kannattaa laittaa myös pieni määrä pellettejä keräämään kosteutta, usein kissanpissa meinaan valuu osaksi suoraan sinne. Kakat kerätään laatikosta suoraan pönttöön ja pissapuru kuopsutellaan tippumaan alaosaan niin että kissojen on mukava käydä raikkaassa ja puhtaassa vessassa. Meidän tytöt on aikamoisia hienohelmoja tämän suhteen, ollaan taidettu opettaa ne liian hyvään palveluun 😉

Toinen laatikko on se minkä askartelimme ensimmäisenä mutta kissani eivät tykkää käydä siinä. Ajattelin alkujaan että katollinen versio pitäisi hajut paremmin sisällään, mutta eipä tuo avomalli kyllä tuoksu ollenkaan kun pellettikerros suojaa alaosan likaisen purun tuoksujen pääsyn ylöspäin.

 Tämä versio on ihan tavallinen halpahallista ostettu kissan katollinen laatikko johon virittelimme välitasoksi muovilla päällystettyä metalliverkkoa. Verkko seisoo mutteri-ruuvi-jalkojen päällä. Olen koittanut pitää laatikkoa ilman kattoa mutta ei se siltikään tunnu miellyttävän neitokaisiani. Tällä hetkellä se toimii ns. hätävessana missä kissat asioivat jos toinen on heidän mielestään liian sotkuinen.

Pellettejä säilytämme saunan lauteiden alla kannellisessa vedettävässä säilytysastiassa. Kosteuden pääsy säilytysastiaan on ehdottomasti estettävä, koska muuten pellettipapanat alkavat hajota ja niiden käyttöfunktio menee sen siliän tien. Kauhana meillä on äyskäri, kaksi-kolme äyskäröintiä riittää täyttämään laatikon.

Kaksi pissaliisaani täyttää pissapurusäiliön vajaassa viikossa. Joka toinen viikko tyhjennämme alaosan ja pesemme sen, joka toinen viikko vaihdamme koko pellettierän ja pesemme huolellisesti molemmat Curver-osat. Pintojen täytyy olla kuivat ennen käyttöä, muuten pelletit lähtevät hajoilemaan ”turhaan”. Toinen laatikko on niin harvalla käytöllä että pissapuruosio ei täyty käytännössä koskaan. Joka viikko tyhjennämme ja pesemme alaosan kuitenkin. Tekisi mieli heittää toi hyljitty laatikko mäkeen ja tehdä toinen tuollainen Curver-laatikkoyhdistelmä mutta mä olen niin huono heittämään käyttökelpoista tavaraa pois…

”Vähän yksityisyyttä hei!”

Toivottavasti tästä oli apua jollekulle kissanomistajalle 🙂

Katso myös Tee-se-itse kissojen pellettivessa osa 2!

Translation: DIY cat pellet litter box tutorial. You need two plastic boxes that fit on top of each other, so that there is enough space in between them for the pellet dust to fall to. Drill 8mm holes on the top box. Pellets are ecological, affordable, easy and dust-free. I highly recommend!

16 thoughts on “Tee-se-itse kissojen pellettivessa

 1. Pölyävätkö noi pelletit paljon? Jouduin loppettamaan Öko plus kissanhiekan käyttämisen ja vaihtamaan takasin ”silikaattiseen”. Aloin saamaan aina hengenahdistusta, kun jouduin sitä enemmän pöllyttämään. Se myös kulkeutu ihan järkyttävästi. Mielelläni kyllä käyttäisin jotain halvempaa ja ekologisempaa vaihtoehtoa 🙂

  1. Piti oikein pohdiskella ja ei, eivät mielestäni pölyä. Toki siinä vaiheessa kun pissaiset purut käy humauttamassa biojäteastiaan ottaa se varmasti kenen tahansa henkeen… Meillä ei ole purua ajatunut kylppärin ulkopuolelle. Kylppärin lattialla on välillä vähän pellettipurua lähinnä siksi että kissat lennättelee niitä kuivia pellettejä lattialle jotka sitten kastuvat kun menee suihkuun.

   1. Miksi kissojen pissapellettejä ei saa laittaa bioroskikseen, jonka jätehuolto tyhjentää?

    Minusta pelletti pöllyää enemmän kuivina, kun niitä uusii vessaan ja varsinkin pussin pohjalla viimeiset. Hengityssuoja on oiva tuki täyttäessä ja vaikka tyhjentäessä.

    1. Siis kyllähän saa? Kakkaa ei saa laittaa. Taloyhtiön biojäteastiaan meidän pissapurut on koko tän neljä vuotta menneet.

 2. Kiitos hyvästä vinkistä! Olen ihan samaa pohtinut, että miksi ei mistään eläinkaupoista oikein löydy noita kunnollisia pellettivessoja. Meille on tulossa kissa ja pellettivessan tahdon sen edullisuuden ja ekologisuuden vuoksi ja kisu on kasvattajallaan tottunut erilaisiin kuivikkeisiin, myös pellettiin. Itsekin pohdin, että tekisin itse laatikon ja nyt sain sinulta siihen hyvän ohjeen. Nuo 8mm reiät ovat siis sopivia? Minkä kokoiset nuo Curverin laatikot ovat, eli korkeus, leveys ja syvyys? Ajattelin hommata kolme laatikkoa, jotta voi sitten vaihtaa suoraan alle kuivan ja puhtaan laatikon, kun yksi on pesussa. Olen muuten saanut vinkin, että noissa vessojen desinfioinneissa kannattaa käyttää Virkonia (käytetään ilmeisesti sairaaloissa puhdistuksessa), koska se on niitä ainoita aineita, joka tuhoaa myös sienet, sieni-infektio kun on kuulemma kissoille se vihoviimeinen vitsaus. Mukavaa syksyä sinulle ja kisuillesi 🙂 T. Suffe

  1. Teimme itseasiassa hetki sitten toisen vessan samalla tyylillä, enkä tälläisiä samanlaisia löytänyt enää. Ostimme Tarjoustalosta läpinäkyviä, vähän isompia astioita jotka toimivat myös hyvin. Koitan tehdä niistä kuvallisen postauksen lähiaikoina. Kaverini meinaan valitteli ettei ole löytänyt soveltuvia laatikoita mistään, niin olen ihan alkanut katselemaan kaupoissa pyöriessäni potentiaalisia bokseja. Clas Ohlsonilla esim. oli just aika hyvän oloisia.

 3. Hei,
  Meilläkin poraaminen aiheutti pulmaa ja halkeilua, mutta keksimme toisen tavan tehdä reikiä. Lämmitimme metallia nuotiossa ja pistelimme sillä reikiä. Reikien reunoista tuli vahvat ja luulen että pohja on kestävämpi, kuin poraamalla.

 4. Kiitos hyvistä vinkeistä. Hauska blogi, kiitos. Pellettejä olemme käyttäneet pennullamme (5 kk) miltei koko ajan. Hätäpäissäni ensin ostin tavallista paakkuuntumatonta hiekkaa, se oli aivan järkyttävää! Haju on aivan kamala. Kokeilimme myös kissanvessaa pöntölle, mut Maini ei osannut tehdä reiällisestä kappaleesta kakkojaan pönttöön, vaan teki ne lattialle… Nyt on käytössä aivan perus vati pelleteille, mut purut kulkeutuu joka paikkaan. Täytyypä tehdä siis itse jonkinlainen versio mallistasi ja kissa kiittää ; )

 5. Moi, mä olen tehnyt tälläsen pellettivessan ja on kyllä hyvä. Minulla on myös samantyyppinen perus katollinen kissanvessa, haluaisin kehitellä siihen samanlaisen verkkosysteemin. Kiinnostaisi tietää miten olette toteuttaneet ton ruuvi-mutterihommelin!

 6. Kiinnostaisi tietää, miten olette tehneet tohon tavalliseen kissanvessaan tuon verkon? Minulla on myös tavallinen kissanvessa, sekä pellettiboksi, mutta haluaisin tehdä tuollaisen verkon.

  1. Äitini teki sen pulttimallin joten kysyin häneltä. Luovuimme siitä kyllä aika pian koska a) kissat eivät käyttäneet sitä b) muovilaatikkosysteemi oli kätevämpi c) pultit alkoivat ruostua. Tässä kuitenkin äitini vastaus miten laatikko tehtiin: ” No niin.. en ihan muista miten sen tein mut jotain tällaista:
   Muovipäällysteistä tiheää metalliverkkoa, verkkokoko riittävän pieni ettei pelletit putoa läpi. Sivuleikkurit leikkaamiseen, pihdit taitteluun, pultit tukijaloiksi. Verkkoa saa varmaan Puuilosta, rautakaupasta tms.
   Kannattaa tehdä kaksinkertainen verkkopohja, niin on tukevampi.
   Verkkopohjaksi laatikon muotoinen pala (siis kaksinkertaisena), koko laatikon sen mukaan mihin korkeuteen se halutaan eli 5…7 cm laatikon pohjasta, että riittävästi jää tilaa pissatuille puruille sinne alle. Ei siis suoraan laatikon pohjan mittaa, vaan mitta siitä korkeudelta mihin verkkopohja tulee.
   Jos on kulmikas suora laatikko, helpompi tehdä. Kannattaa kääntää verkon reunat alas eli verkkopalan koko on tässä tapauksessa pohjan koko + 5…7 cm per reuna. Leikkaa kulmiin viillot että saat taiteltua.
   Jos on pyöreämpimuotoinen, ei reunoja ehkä saa taiteltua, silloin tarvitaan useampi tukijalka. Ja verkon mitta on se pohjan mitta ilman tuota korotusta mutta pieni taitteluvara.
   Mahdollisimman tarkka mitta laatikon reunaan nähden, ettei pelletit valu verkon reunan yli sinne alle.
   Tukijaloiksi pultteja: 6mm tai 8 mm pultit (pituus halutun korkeuden mukaan), mutterit, leveät prikat (mahd. isot eli leveät). Kannattaisi olla rosteria, ettei ne heti syövy ja ruostu siellä kissanpissassa. Rosteripultteja ei kyllä löydy ihan yhtä helposti kuin ns. tavallisia, jotka kyllä kestää nekin ainakin vuoden-pari ennen syöpymistä. En tiedä auttaisiko niihin lakkaaminen tai maalaaminen?
   Tukijalan kokoomisjärjestys alhaalta ylös: pultti (kanta alas) mutteri, prikka, verkkopohja, prikka, mutteri.
   Jos on saanut alaspäin taitellut reunat, tukijalkoja eli pultteja tarvitaan vain muutama verkon keskiosaan tukemaan, kulmissa on kyllä hyvä olla myös. Vaan jos on pyöreämpimuotoinen eikä ole niitä alas taitettuja reunoja, tukijalkoja tarvitaan myös pitkin reunoja, pari-kolme per reuna ja kulmiin myös. Ja keskiosaan siis myös. Muuten on liian notkea.
   Verkon reunat kannattaa taitella niin, että terävät verkon lankojen päät saa sinne alle piiloon pois törröttämästä ja raapimasta.
   Semmoinen kahden muovilaatikon tsydeemi on minusta kyllä parempi, mutta tämmöinen verkkopohja toimii kyllä myös oikein hyvin.”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *